sobota 3. února 2018

Pomazánka s bílou ředkví...


Další z chutných, rychlých pomazánek, k snídani či večeři.





1 mrkev
kousek tvrdého sýra
kousek bílé ředkve
1 stroužek česneku
 sůl
majolka

- vše najemno nastrouhám, osolím, 
přidám stroužek drceného česneku
 a vše spojím trochou majolky


A když jsou zrovna upečené domácí čerstvé celozrnné bulky, je to prostě dobrota.

Bílou ředkev můžeme zakoupit v obchodech po celou zimu, stejně tak jako kedlubny a já si je ráda přidávám do různých salátů, které si připravuji k večeři.


-zdroj fota Wikipedie-
 Bílá ředkev má dlouhé a silné tělo a chuťově je trochu jemnější než klasické červené ředkvičky, obsahuje totiž méně hořčičných silic zodpovědných za štiplavou chuť. Šťavnatá zelenina na rozdíl od červených příbuzných vydrží v lednici něco přes týden a nezačne "houbovatět". Pokud si hlídáte váhu, ředkve se nemusíte obávat, je vysoce dietní.
 Mezi dlouhou řadu kladných účinků bílé ředkve počítáme  vysoký obsah vitaminu C, ten pomáhá detoxikaci organismu a při budování železné imunity. Najdeme v ní nejen „céčko“, ale i vitaminy skupiny B, železohořčíkdraslík. Působí blahodárně na stav srdce a cév, snižuje cholesterol, napomáhá tedy předcházení kardiovaskulárním chorobám. Máte-li potíže s trávením, potažmo zácpou, tuto bílou zeleninu pravidelně zařaďte na svůj jídelníček, prospívá játrům a dokáže významně usnadnit rozpouštění ledvinových či žlučníkových kamenů. Trávení prospívá díky aktivním enzymům, proto si ji dopřejte s každým těžkým mastným jídlem.


Dobrou chuť...


14 komentářů:

  1. Alenko, tak ředkvičky používám, ale ředkev jsem ještě nevyužila. Díky za tip. Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ředkev je opravdu dobrá, já ji v zimě kupuji často.
      Marti, užívej si soboty.
      Ála

      Vymazat
  2. Álo, další skvělá pomazánka. Ředkvičky milujeme, a bílou ředkev jí i můj muž, takže děkuji za inspiraci.
    Přeji krásnou sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to super, když i manželovi chutná, pomazánka mu určitě bude také chutnat. Česneku dávám opravdu jenom trochu, na doplnění chuti, nechci mít z pomazánky česnekovou :o))).
      Dášo, pohodovou sobotu přeji.
      Ála

      Vymazat
  3. Bílou ředkev mám ráda (stejně jako ředkvičky). Už dlouho jsem ji neměla, budu to muset napravit. A do pomazánky jsem ji ještě nedávala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je v obchodech celkem často, tak Stáni vyzkoušej.
      Pěknou neděli přeji.
      Ála

      Vymazat
  4. Dělám podobnou pomazánku. Bílou ředkev používám.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si na bílou ředkev zvykla a kupuji ji často.
      Hani, hezkou neděli přeji.
      Ála

      Vymazat
  5. Určitě vyzkouším.Ředkvičky jíme,ředkev jsem ještě nezkoušela,stojí za to ochutnat.Krásnou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji dávám právě i do salátů, je moc dobrá.
      Pohodovou neděli přeji.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, hlavně v zimě bílou ředkev kupuji, ale pomazánku jsem z ní ještě nedělala.
    Vypadá skvěle, ráda vyzkouším!
    Hezkou neděli, u nás skoro svítí sluníčko :o)!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si na ni také zvykla. Napadlo mne ji nastrouhat do pomazánky a skvěle to dopadlo, tak jsem se podělila.
      U nás bohužel sluníčko ani nevykukuje, zato poletuje sníh.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko další mňam pomazánka.Jen nevím jestli ji někdy stihnu udělat. Bílá ředkev se u nás nikdy neohřeje 😉..
    Krásný nový týden ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)), Zdeničko a kupuješ tu dlouhou nebo ty kulaté?
      Pěkné pondělí.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála