čtvrtek 5. ledna 2017

DEZERT PAVLOVA - DRUHÝ POKUS ...

 a ten se již povedl na jedničku s * :o).
Neodradil mne první nezdar, kdy jsem vytáhla z trouby nízkou tuhou placku. Recept jsem tenkrát zkoušela od Moniky Z kopečku, ale někde jsem udělala chybu, asi jsem málo našlehala sníh s cukrem. Nechala jsem uplynout čas a čekala jsem až mne chytí ta správná chuť se s tímto dezertem poprat. A najednou tu byla. Našla jsem si recept  ZDE a vyšlo to.
Nestihla jsem ani řádně nafotit, tak příště. Dnes pouze foto z mobilu, kdy jsem ukořistila poslední kousek.



 
 4 bílky
2 lžičky bílého octa (dala jsem vinný)
1 lžička škrobu
140 g cukru (dala jsem 150g moučkového)
250 ml tučné šlehačky
ztužovač šlehačky
ovoce (měla jsem rozmražené naše maliny)

- před začátkem šlehání jsem troubu zapnula na 140°C.


Připravené bílky jsem si ráno vyndala z lednice, aby měla pokojovou teplotu, prý se lépe šlehají.
Při postupném šlehání jsem přidávala po lžících cukr, nakonec jsem vlila smíchaný škrob s octem a vymíchala do husté pěny, dělaly se v misce takové špičky.
Z pečícího papíru jsem si vystřihla kruh o průměru asi 20cm a ten jsem dala na plech, na papír stěrkou navrstvila bílkovou hmotu a uprostřed vytvořila malou jamku. Nic jsem neuhlazovala, ba naopak nechala jsem pěkně znatelné vrstvení stěrkou. 
Plech dala do vyhřáté trouby, snížila teplotu na 120°C (v receptu 100°C) a nechala jsem Pavlovu hodinu a půl (až dvě hodiny je v receptu) svému osudu.

TROUBU NEOTVÍRAT!

Po uplynutí času jsem troubu vypnula (má mít takovou skořápkově zlatavou barvu) a upečený kopeček jsem nechala v uzavřené troubě víc jak hodinu chladnout.
Mezitím jsem ušlehala šlehačku (mírně přisladila a přidala ztužovač, ale nemusí podle mne ani být, sní se tak rychle) a připravila si ovoce.
Z upečeného a vychladnutého korpusu jsem lehce stáhla pečící papír, dala na talíř 
a nazdobila šlehačkou s ovocem.
Čím ledabyleji, tím lépe :o). 



A pak už jenom svoláte všechny svoje milé, ukrojíte jim kus, přidáte vidličku a notný čas o nich ani nevíte, jenom slyšíte slastné pomlaskávání.

Hm, hm, byl by ještě kousek ? ...


 

10 komentářů:

  1. Alenko, také jsem jednou dělala a byla to mňamka, budu muset zkusit znovu...Měj se moc krásně.Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím pro veliký úspěch opakovat hned :o). A ráda to udělám.
      Přeji ti Inko krásné ač mrazivé, dny.
      Ála

      Vymazat
  2. Na to se nedá říci nic jiného než MŇAM :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko i u nás Pavlova nikdy nevydrží. Občas se o posledni kousek dokonce dohadujeme.😉.Je to prostě dobrůtka nebeská.
    Krásný tříkrálový den. Z❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc ráda, že se mi povedla, proto ji musím udělat hned znovu :o)).
      Měj Zdeničko krásné dny, i když budou hodně studené.
      Ála

      Vymazat
  4. Jo, jo, taky jsem ji pekla. Poprvá byla na jedničku s hvězdičkou, podruhé tak za 3 :-) Ale já se nevzdávám a chystám se na ni znova, protože je to mana nebeská. A na blogu ji mám vyfocenou taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se Míšo nevzdala a ráda bych ji měla zvládnutou, abych tímto dezertem mohla oslňovat i návštěvy :o)).
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, mizení Pavlovy je opravdu velmi rychlé. Peču jí podle myslím stejného receptu, v poslední době jich dělám několik malých, aby měl každý svou. Velký dort je hodně efektní, ale když se nakrojí... i když on stejně dlouho nevydrží :o)
    Hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mne Helenko napadlo upéct několik menších, určitě to vyzkouším. Je to slast :o)).
      Měj hezké dny po celý víkend.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála