pondělí 30. ledna 2017

CIZRNA S CIBULÍ ...

Cizrna je luštěnina, která tak trochu chyběla v našem jídelníčku.
Jednou jsem ji použila na pomazánku známou jako
hummus a příliš jsem s ní neuspěla.
Já si však myslím, že je to jen o zvyku na její chuť a tak vyhledávám recepty na vyzkoušení. A opět jsem uspěla u
Kuchařky ze Svatojánu
jen jsem si recept malinko poupravila, aby chutnalo i manželovi.



Cizrna beraní je celosvětově třetí nejvýznamnější luštěnina po hrachu setém a fazolu obecném. Byla zřejmě vyšlechtěna před 7000 lety v oblasti jihovýchodního Turecka nebo v Sýrii, a to pravděpodobně z divokého druhu Cicer reticulatum. V současné době je největším producentem cizrny Indie, pěstuje se však i v jiných klimaticky příhodných oblastech světa.

 
 Pro dvě osoby jsem večer namočila cca 200 g cizrny,
kterou jsem druhý den zvolna uvařila do změknutí.
Mezitím jsem dala vařit brambory na přílohu.
 
- 2 cibule /červené nebo bílé/ na půlměsíčky
- opečeme je na 2 lžicích oleje se 3 stroužky česneku nadrobno
 a s kousky anglické slaniny
- přidáme ještě 2 lžíce strouhanky
- to vše pak zalijeme 1 dcl bílým vínem a 200 ml zeleninového vývaru
- osolíme, opepříme a přidáme tymián
- zprudka bez pokličky vaříme 10 min až se tekutina odpaří
- vmícháme uvařenou cizrnu
 
 
-naklíčená cizrna-
 
 
A uspěla jsem. 
Jídlo bylo vynikající a já jsem byla ráda, že 
cizrna u  nás byla vzata na milost. 
 
Pro velký úspěch budu brzy opakovat ...
 
 
 
 
 

8 komentářů:

  1. Alenko cizrna s cibulí vypadá velice dobře.. Cizrnu mám moc ráda, jen si ji musím pokaždé sníst sama.😉
    Krásný večer ti přeji. Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Zdeni ráda, že ji muž vzal na vědomí a tato varianta mu velmi chutnala.
      Pěkný den.
      Ála

      Vymazat
  2. Cizrnu mám ráda, pravidelně nám ji vaří ve škole k obědu. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mne docela Evo zajímalo jak chutná dětem. Obecně děti příliš o luštěniny nestojí nebo vůbec z domova nejsou zvyklé.
      Pěkný den.
      Ála

      Vymazat
  3. Ali u mňa cícer tiež patrí k obľúbeným strukovinám...mám rada aj hummus a dnes som si ho pridala do rizota....ale u nás ho jem len sama :-) papa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás doma máme také rádi luštěniny, jenom ta cizrna byla trochu opomíjená, jsem ráda, že byla vzata na milost :o)).
      Pěkné dny Danko.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, dobrý typ na cizrnu .. to stojí za vyzkoušení ... máš ji dobře ochucenou ..
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že to ochucení cizrně dalo šmrnc :O)).
      Přeji ti Jarko hezké dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála