pondělí 2. března 2015

POLÉVKA JE GRUNT -

KDO JI NEJÍ, BUDE ŠPUNT.

Každý z nás zřejmě tuto hlášku zná již z dětství, 
já si ji od mé mamky pamatuji.
Polévky se u nás vařily a já jen navázala 
následně ve své domácnosti.
Moji kluci baštili polévky od mala s velikou chutí,
a musím říct, že jim to zůstalo.

Jsme prostě polévkoví...

Snažím se vařit pestře, taky zdravě, chutně,
a ráda zkouším i novoty.
Jakmile narazím na zajímavý recept, musím ho vyzkoušet 
a buď se osvědčí, pak zůstane jako oblíbený
nebo to není nic moc a už neopakuji.

Tato polévka zůstala stálicí.

Silvestrovská zelňačka

Pod tímto názvem jsem ji objevila,
ale vařím ji během roku,
na uvedeném názvu netrvám tak, že bych
ji vařila opravdu jen na Silvestra :o))

Připravím si :

kysané zelí properu, pokrájím
dám do vařící vody s masoxem
osolím
přidám kmín





po chvilce předem namočené sušené houby

až je zelí poloměkké zahustím připravenou
zlatavou máslovou jíškou, ochucenou pálivou paprikou
povařím
přidám na kolečka nakrájenou klobásu čabajkovitého typu








vmíchám 1-2 kelímky zakysané smetany
(rozmíchám si ji v trošce vody, aby se mi v polévce nesrazila)
a připravím si malé  knedlíčky

strouhanku, máslo, hladkou mouku, vejce
špetku soli
smíchám





 do mírně bublající polévky zavařím knedlíčky

 
 
 

 A já už pádím od počítače, hrozí nebezpečí, že bych
mohla hledat zbytky polévky v lednici :o))),
nějak mi zde vytrávilo.


Tak ještě jednou z dnešního dne
DOBROU CHUŤ...

 
 

2 komentáře:

  1. Zelňačku já ráda, ale dělám jí bez hub a kysané smetany, tu fakt v polívkách nemusím a ani v omáčkách.-)) Knedlíčky jsou pro mě novinka, dávám brambory:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když kysanou smetanu vynecháš, vůbec nic se nestane. My ji rádi máme a i si ji přidáváme do krémových polévek či boršče do talíře. Každému dle jeho chutí :o))). A zelňačku s bramorami dělám také... Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála